TUNING THE FUTURE

MICHIEL STRATEGIER

Michiel's improvisaties zijn rebels en niet conformistisch. In volledige vrijheid onderzoekt hij de mogelijkheden binnen en buiten de gebaande paden. Door de onlogische chronologie ontstaat er weinig grip en dringt de muziek ver tot in het hart van onze cellen. Zijn muziek heeft hierdoor een ontspannend en meditatief effect.

Michiel: 'Ik ben een intuïtieve muzikant. Ik heb niks in de muziek gestudeerd behalve 6 jaar cello les. Ik kan echter nog steeds geen noot lezen, ofschoon mijn vader die componist was mij wel heeft proberen te stimuleren met persoonlijke lessen, maar het bleef niet hangen.

Ik heb mijn hele leven pianogespeeld, altijd improviserend. Als ik waar dan ook een piano zag, probeerde ik te spelen. In mijn ouderlijk huis stond een piano en een vleugel waar ik vaak op speelde, tot ongenoegen van mijn zussen en broers. "Houd op met dat getingel!" werd er vaak geroepen.

Toen ik in 2000 in Heiloo ben gaan wonen ontmoette ik Martine Nijenhuis en Jyoti Verhoeff, beiden uit Bergen. Jyoti is zangeres/pianiste en ze maakt prachtige muziek en video's. Ze treedt regelmatig op. Martine is violiste die veel concerten geeft en in diverse samenstellingen speelt.

Met allebei bouwde ik een diepe vriendschapsband op.

Vanaf het jaar 2000 heb ik tien jaar lang iedere maandag ochtend samengespeeld met Martine, met piano en soms ook cello. Wij speelden in de 432 Herz stemming.

In 2006 hebben we een opname gemaakt met viool en piano improvisaties die binnenkort online komt.

In 2003 en 2004 heb ik 5 cd's gemaakt in de Kristal spiraal stemming. Een CD is nu online: "Another Life".

Informatie over deze Kristal Spiraal stemming is hier te vinden:

 

Michiel Strategier als muzikant

Het werken met klank heeft Michiel altijd gegrepen. Hoewel zijn muzikale roots liggen in de klassieke muziek, heeft hij gekozen voor een benadering als improviserend musicus. Op deze manier drukt hij de impressie van het moment uit in een muzikaal beeld.

Als pianostemmer komt Michiel vaak in aanraking met mooie instrumenten. Hij kan het dan niet nalaten om de specifieke kleur van het instrument naar voren te halen. Een specifieke pianoklank kan een bepaalde gemoedstoestand oproepen. Zo is Michiel altijd geïnteresseerd geweest in de Indiase muziekbeoefening waar veel met boventonen wordt gewerkt. De toonreeksen in deze muziek nodigen de luisteraar uit tot bepaalde gevoelsmatige ervaringen.

Michiels ervaring en interesses hebben geleid tot eigenwijs pianospel, waarbij hij vooral de totale klank van het instrument laat meeklinken in zijn geïmproviseerde muziekstukken. Al doende heeft hij zich erin bekwaamd innerlijke ervaring en hoorbare klank met elkaar in overeenstemming te brengen. Hierdoor ontstaan klanklandschappen die een gevoelsmatige resonantie oproepen.

Van huis uit bespeelt Michiel ook de cello. Hoewel hij de laatste jaren meer met pianospel bezig is, is dit instrument hem altijd dierbaar gebleven. In diverse ensembles speelt hij dan ook afwisselend piano en cello.

 

CONTACT INFO
nicolaas beetsweg 15, 1831 ca heiloo
+31 (0) 62 882 8170
michstra@gmail.com
© 2024 tuning the future algemene voorwaarden privacybeleid